Schotte ontkent band met Siciliaanse maffiabaas

Oud-premier van Curaçao Gerrit Schotte ontkent dat hij nauwe banden heeft met een vooraanstaand lid van de Italiaanse maffia. Dat zegt hij donderdag in een verklaring. Volgens Schotte wordt met allerlei roddels en beschuldigingen een hetze tegen hem gevoerd.

SP-Kamerlid Ronald van Raak zei eerder deze week dat hij in het bezit is van vertrouwelijke stukken waaruit zou blijken dat Schotte connecties heeft met de maffia. Het ministerie van Koninkrijksrelaties zou daar al sinds vorig jaar van op de hoogte zijn.

Francesco Corallo, volgens Van Raak een Siciliaanse maffiabaas, werd een baan aangeboden op het eiland. Volgens Schotte heeft hij vervolgens slechts in een brief aan het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken gevraagd om informatie over Corallo. Als bewijs heeft hij een brief vrijgegeven waar dat uit blijkt. De Italianen antwoordden vorig jaar augustus dat Corallo geen strafblad heeft.

Schotte vindt dat hij juist gehandeld heeft en betreurt de berichtgeving in Nederland en Curaçao over zijn vermeende connecties. Hij stelt dat de hetze tegen hem is geregisseerd door politieke tegenstanders die alles uit de kast halen om zijn goede naam te beschadigen.

Schotte hoopt dat met het vrijgeven van de brief voor 'iedereen duidelijk is dat voor alle valse insinuaties geen enkele basis bestaat'.

Van Raak wil met de vertrouwelijke stukken voorkomen dat Schotte ooit nog premier van Curaçao wordt. Op 19 oktober zijn er verkiezingen op het eiland. Schottes regering kwam in augustus ten val. De oud-premier, die er door tegenstanders van wordt beticht stemmen te kopen, doet het niet slecht in de peilingen.


Schotte ontkent band met Siciliaanse maffiabaas (Foto: Novum)