Haagse familie opgepakt in groot witwasonderzoek

Bij diverse invallen in Den Haag is woensdag een Haagse familie opgepakt op verdenking van witwassen. De vier familieleden zouden in totaal zo'n 3,5 miljoen euro crimineel geld hebben witgewassen, meldt opsporingsdienst FIOD.

De arrestanten zijn de 68-jarige vader, de 66-jarige moeder en twee zoons van 43 en 45 jaar. De oudste zoon werd in 2009 veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf voor het plegen van valsheid in geschrifte, oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Vermoed wordt dat de familie het geld witwaste dat de man met zijn praktijken opstreek. Ze deden dat waarschijnlijk door via buitenlandse vennootschappen in Liechtenstein en op het Caribische eiland Saint Vincent en de Grenadines vier panden te kopen. Ze hoopten zo te verdoezelen dat ze de eigenaren van de panden zijn.

Bij de invallen in Den Haag is beslag gelegd op achttien panden. Ook op onder meer bankrekeningen op naam van de verdachten is beslag gelegd.

Verder is in Liechtenstein een inval gedaan bij een trustkantoor dat op papier eigenaar is van een van de vier panden. Het kantoor handelt vermoedelijk namens de verdachten. Een bankrekening in Zwitserland op naam van het bedrijf is in beslag genomen.