PvdA heet Zorreguieta toch niet welkom

De PvdA blijft voorlopig bij het standpunt dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, alleen bij privéaangelegenheden welkom is in Nederland. Bij formele gelegenheden, zoals de kroning van Willem-Alexander, is hij niet welkom. Maar als de kroning aan de orde is moet dit opnieuw worden bezien, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt dinsdag in de Tweede Kamer.

Het standpunt van de PvdA over de aanwezigheid van Zorreguieta bij de opvolging van koningin Beatrix is aan verandering onderhevig. Vorig jaar zei Recourt dat hij niet welkom is. Een jaar eerder zei toenmalig PvdA-leider Job Cohen dat wat hem betreft Zorreguieta wel aanwezig zou mogen zijn.

PvdA-leider Diederik Samsom zei vorige maand dat hij geen bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van Zorreguieta bij de kroning. "Tegen die tijd moeten we daar goed over nadenken, maar ik denk op dit moment dat dat zou moeten kunnen", zei Samsom tijdens het Carrédebat van RTL.

Volgens Recourt blijft de PvdA echter bij het standpunt dat Zorreguieta niet welkom is. "Maar als het aan de orde is dan beslissen wij hier opnieuw over."

Zorreguieta was minister van landbouw tijdens het militaire regime in Argentinië eind jaren zeventig. In die periode verdwenen duizenden politieke tegenstanders. Om deze reden mocht Zorreguieta niet aanwezig zijn bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002.