Storing 112 was te voorkomen geweest

De storing van alarmnummer 112 deze zomer had voorkomen kunnen worden. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. De politie heeft inmiddels maatregelen genomen die herhaling moeten voorkomen, stelt het rapport.

In de nacht van 20 op 21 juni was het alarmnummer een aantal uur slecht bereikbaar. In Amsterdam en in Schiedam overleden twee mannen.

Bij de man in Amsterdam kwam de ambulancedienst als gevolg van de storing te laat aan. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan niet vaststellen of dit van invloed is geweest op zijn overlijden. Ook kan niet worden gezegd of de storing ervoor zorgde dat de ambulances te laat aankwamen bij de man in Schiedam.

Het rapport stelt wel onomwonden dat de storing niet had mogen plaatsvinden. Twee cruciale glasvezelverbindingen werkten niet. Aan de ene verbinding werd die nacht onderhoud gepleegd, de andere was uitgevallen. Daar was onvoldoende controle op. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt zodat dit beter in de gaten wordt gehouden, stelt het rapport.