Weer vijftienhonderd Friezen staan dna af

Ruim vijftienhonderd Friezen hebben zaterdag in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra hun dna afgestaan. Zeventig procent van de 2200 opgeroepen mannen meldde zich bij een van de zeven afnamelocaties, laat het Openbaar Ministerie weten. Vorige week stonden negentienhonderd mannen in de rij.

Justitie is tevreden over de animo om de moord op Vaatstra op te lossen. Het 16-jarige meisje werd in 1999 verkracht, gewurgd en met doorgesneden keel in een weiland gevonden. Een woordvoerder spreekt van een 'mooie opkomst'. Over de totale opkomst tot nu toe doet het OM geen uitspraak. Eerst moet de administratie bijgewerkt worden.

Vorige week zaterdag waren ook al 2400 mannen opgeroepen om in gymzalen en sporthallen in onder meer Buitenpost, Kollum en Veenklooster wangslijm af te staan. Ook afgelopen week konden mannen dagelijks terecht bij een afnamelocatie.

Justitie hoopt met het verwantschapsonderzoek te stuiten op dna van familie van de dader. Daarvoor waren in totaal 8080 mannen opgeroepen die in 1999 in een straal van vijf kilometer rond de Friese plaats Veenklooster woonden. Het stukje dna waarmee verwantschap kan worden vastgesteld wordt alleen van man op man doorgegeven.

Het OM roept de opgeroepen mannen nadrukkelijk op hun dna af te staan, ook als een familielid dat al eerder heeft gedaan. Mannen kunnen, bijvoorbeeld door een mutatie, over dna beschikken dat op het oog verschilt van dat van hun familieleden. Bovendien kunnen familieleden steun vinden bij elkaar als de dader gepakt wordt en meerdere mannen daartoe hebben bijgedragen.

De afnamelocaties sluiten donderdag hun deuren. Voor wie wel is opgeroepen maar niet meer in de buurt woont of achteraf alsnog wil meedoen, wordt een aparte afspraak gemaakt.