Vink stoot spreeuw van troon

Tijdens de landelijke vogelteldag is zaterdag de vink het vaakst gespot. Op meer dan 150 locaties werden ruim 41 duizend vinken geteld. Daarmee verdringt de vink de spreeuw naar de tweede plaats. Door het slechte weer waren maar weinig vogels op trek, zo laat de Vogelbescherming weten. De kievit completeert zaterdag de top drie.

De vink viel vorig jaar net buiten de top drie van meest getelde vogels. Daarin stonden toen uiteindelijk behalve de spreeuw nog de kolgans en de graspieper. In totaal telden Nederlandse vogelaars zaterdag 228.126 vogels, verdeeld over 169 soorten. Veel tellingen komen echter pas later binnen.

Achter de regenbuien die vooral in de ochtend over het land trokken vlogen volgens de Vogelbescherming enorme hoeveelheden trekvogels. Dat zou blijken uit radarbeelden van de luchtmacht. Een deel van de vogels landde 's middags op de Waddeneilanden en in het noorden van het land.

Tot de opvallende verschijningen die dit jaar werden gespot behoren onder meer twee zeearenden. Verder werden onder meer de dwerggans, roodhalsgans en ijsgors waargenomen.

De jaarlijkse vogeltelling werd georganiseerd in het kader van de Euro Birdwatch. Daaraan nemen meer dan veertig landen mee.