Puerto Ricaanse bokser komt uit de kast

De Puerto Ricaanse bokser Orlando Cruz heeft bekendgemaakt dat hij homoseksueel is. De 31-jarige vedergewicht is daarmee waarschijnlijk de eerste actieve profbokser die er openlijk voor uitkomt homo te zijn. Cruz is bij de boksbond WBO nummer vier in zijn gewichtsklasse. Over twee weken vecht hij tegen de Mexicaan Jorge Pazos om de Latino-titel van de WBO.

Cruz omschrijft zichzelf als een 'trotse homoman'. "Ik heb me lichamelijk en geestelijk ontwikkeld om zo'n grote stap in mijn leven en beroep te zetten. Ik wist dat er voordelen en nadelen, hoogtepunten en dieptepunten zouden zijn in deze sport die zo macho is", verklaarde de Puerto Ricaan zijn stap. "Ik heb dit vele, vele jaren verborgen gehouden."

Voordat hij uit de kast kwam praatte Cruz met psychologen en anderen. Hij prees zijn moeder en zus voor hun onconditionele liefde en stelde dat zijn vader altijd achter hem had gestaan. "Net als iedere vader wil hij dat zijn zoon een echte man is, maar hij weet van mijn voorkeur."

De reacties op de bekendmaking van Cruz waren overwegend positief. Een woordvoerder van de Amerikaanse homorechtenorganisatie NGLTF prees Cruz en liet weten dat zijn coming out stereotypen dat homo's niet aan sporten zoals boksen doen, doorbreekt. Cruz' landgenoot Ricky Martin stak hem op Twitter ook een hart onder de riem. Martin kwam twee jaar geleden uit de kast.