Curiosity bijna klaar voor eerste hap Marszand

De Marsrover Curiosity bereidt zich voor op het analyseren van een eerste hap rood Marszand. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat het rondrijdende laboratorium zijn mond spoelt en dat heeft nog heel wat voeten in de aarde.

Een van de taken van de Curiosity is het analyseren van de Marsbodem, om de chemische samenstelling te bepalen. Omdat er in het binnenwerk van zijn apparatuur aardse reststoffen kunnen zijn blijven hangen, zoals vet, moet dit eerst grondig worden schoongeschrobd. Anders zou bij de analyse allemaal bekende aardse materie worden meegemeten. Dat is niet de bedoeling.

De makers van de rover hebben een oplossing gevonden voor dit probleem en hebben de Curiosity uitgerust met een centrifuge, die op een 'lekker tandenklapperend trillingsniveau' fijn stof door het apparaat jaagt en de binnenkant schoonpoetst, aldus Daniel Limonadi, chef monsters van de rovermissie. De komende twee weken, te beginnen zaterdag, schept, schudt en dumpt de rover driemaal een hap zand, alsof het een slok mondwater betreft.

De vierde keer giet de Curiosity langzaam een 'half babypilletje aspirine van het materiaal' in het mobiele lab, waarna de uitvoerige chemische analyse echt begint.

Er lijkt niets bijzonders aan het zand dat wordt getest en dat is precies waarom NASA hiervoor gekozen heeft. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', aldus Limonadi.

De Curiosity heeft sinds zijn landing in augustus ongeveer een halve kilometer afgelegd. Volgende maand heeft hij een interessantere locatie bereikt en zal hij in de Marsbodem naar nieuwe monsters boren.