Sap haalt uit naar Samsom

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft dinsdag tijdens het debat over het deelakkoord van VVD en PvdA uitgehaald naar PvdA-leider Diederik Samsom. Die heeft tal van milieumaatregelen uit de begroting gehaald en laat 'de ware aard van de PvdA' zien, zei Sap.

"De voormalige Greenpeace-activist heeft voor wat kralen en spiegeltjes definitief zijn groene idealen ingeleverd", zei Sap. Ze doelde op het feit dat de afschaffing van de forenzentaks en de langstudeerboete deels wordt gefinancierd met 155 miljoen euro uit een potje voor duurzaamheid.

Sap memoreerde verder dat Samsom dit voorjaar niet wilde meedoen aan het Kunduz-akkoord, onder meer omdat het slecht zou zijn voor de economie om het begrotingstekort tot onder de drie procent terug te brengen. Inmiddels is Samsom daar toch mee akoord gegaan.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat het Kunduz-akkoord voor tachtig procent overeind staat. "De PvdA neemt nu het grootste gedeelte over, waaronder de begrotingsdiscipline. Dat is goed nieuws." Slecht nieuws is volgens Slob dat de lasten voor het bedrijfsleven met een half miljard toenemen en dat het potje voor duurzaamheid verdwijnt.