Een vijfde pensioenpremie op aan kosten

Pensioenfondsen geven jaarlijks ongeveer twintig procent van de ontvangen premies uit aan administratie- en vermogensbeheerkosten. Dat blijkt uit onderzoek in 219 jaarverslagen van pensioenfondsen door actuarieel adviesbureau LCP. Het bureau pleit voor meer openheid.

Aan vermogensbeheer gaat vier tot vijf miljard op. Het adviesbureau vindt dat de fondsen zich kritischer moeten opstellen tegenover hun vermogensbeheerder. LCP verwacht dat Nederlandse pensioenfondsen voor 0,25 procentpunt in hun kosten kunnen snijden. "Over een periode van veertig jaar kan dat leiden tot een tien procent hogere dekkingsgraad, en daarmee tot een tien procent hoger pensioen", concludeert het bureau.

Aan pensioenuitvoering, zoals administratie en controle, wordt 1,1 miljard euro uitgegeven. Bij fondsen met tienduizend tot honderdduizend deelnemers bedragen de kosten gemiddeld 135 euro per deelnemer. Bij fondsen met minder dan duizend deelnemers varieert dat tussen de vijftig en duizend euro. Doorgaans geldt hoe kleiner het fonds, hoe hoger de kosten per deelnemer. De laagste kosten zijn echter ook bij een klein fonds te vinden.

Nu de fondsen zo veel moeten korten en de premies verhogen, is het volgens LCP 'niet meer dan logisch' dat fondsen kritisch kijken naar het kostenniveau. Het bureau vindt dat om te beginnen pensioenfondsen nog opener moeten zijn over de kosten die zij maken. "Zonder dit kostenbewustzijn zal het passeren van indexaties of het korten van pensioenen als nog pijnlijker worden ervaren."