Woede om vreugdevuur Moskou

In Rusland is verontwaardigd gereageerd op een nogal exorbitante viering van een bruiloft. Zondag reed een stoet auto's, aangevoerd door een rode Ferrari, op een drukke weg bij het Rode Plein in Moskou. In de auto's zaten de bruiloftsgasten. Ze schoten vanuit de ramen in de lucht om hun blijdschap te tonen.

Het Kremlin was absoluut niet te spreken over het vreugdevuur en de straf die de bruiloftsgasten kregen. De schutters kregen slechts een boete van een paar euro. Eén man kreeg een boete van bijna vijftig euro en een andere schutter verdwijnt vijftien dagen in de cel.

Niet alleen het Kremlin was ontstemd. Etnische Russen zijn woedend over de traditie die vanuit de onrustige Kaukasus naar de hoofdstad is meegenomen. Sommigen eisen strengere straffen voor het gedrag van de bruiloftsgasten.

Vladimir Zjirinovski, leider van de Liberaal-Democraten, zei maandag dat het 'een teken van vreugde' is voor mensen uit de Kaukasus, maar dat het in Moskou 'een teken is van rovers en dieven'. Hij vindt dat er een celstraf van twee jaar op dergelijke vreugdevuur moet komen te staan. Een lid van de partij Verenigd Rusland wil een celstraf van vijftien dagen. "Door lage boetes voor hooliganisme met het gebruik van vuurwapens worden de wet en het gezond verstand belachelijk gemaakt."

Veel Russen koesteren geen warme gevoelens voor mensen uit de Kaukasus. Ze zijn het niet eens met de forse subsidies die naar het gebied toe gaan. Hoewel het geld moet zorgen voor stabiliteit is daarvan nog geen sprake. Nog altijd is de Kaukasus ernstig verarmd.


Woede om vreugdevuur Moskou (Foto: Novum)