Zeker tweehonderd zieken door salmonellazalm

Zeker tweehonderd mensen zijn ziek geworden door het eten van met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Van hen is in het laboratorium vastgesteld dat ze ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger.

De besmetting werd vrijdag ontdekt. Alle gerookte zalmproducten van de fabrikant, die onder meer aan grote supermarktketens als Albert Heijn en Aldi levert, zijn uit de handel gehaald. De zalm is ook geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Daar zijn ruim honderd mensen ziek geworden.

Salmonella kan binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. De darmbacterie komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit.