Fors meer mensen om soa naar huisarts

Het aantal mensen dat vorig jaar de huisarts bezocht vanwege een soa of uit angst voor een soa is fors toegenomen. 110 duizend mensen gingen om die reden naar de huisarts. Het jaar ervoor waren dat er nog dertigduizend minder. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel maandag.

De stijging in het aantal consulten voor geslachtsziekten bij poliklinieken van de GGD was de afgelopen jaren al zichtbaar. Die toename is nu voor het eerst ook te zien in de gegevens van huisartsen. "Het wordt gebruikelijker je te laten testen wanneer je van partner wisselt", verklaart Nivel-onderzoeker Gé Donker.

Ook steeg het daadwerkelijke aantal mensen met een soa vorig jaar. Het aantal chlamydiapatiënten nam met twaalf procent het sterkste toe.

Meer vrouwen dan mannen gaan voor een soa naar de huisarts, zo'n 66 duizend tegenover 44 duizend. De leeftijdsgroep tussen de twintig en dertig jaar is het sterkst vertegenwoordigd en procentueel brengen mensen in de Randstad en de grote steden het vaakst een bezoekje aan de huisarts vanwege een seksueel overdraagbare aandoening.

Het Nivel schat dat huisartsen het merendeel van de consulten voor soa's voor hun rekening nemen. De overige consulten vinden met name plaats bij soapoli's van de GGD.