Spies: machtswisseling Curaçao volgens spelregels

De beëdiging van een interim-kabinet op Curaçao vloeit voort uit het staatsrecht van het eiland en de spelregels die gelden in een democratische rechtsorde. Dat stelt minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies zondag in een verklaring. "Het is de uitkomst van de meerderheidswens van de Staten."

De waarnemend gouverneur van Curaçao willigde deze wens zaterdag in door het kabinet van premier Gerrit Schotte de laan uit te sturen en een interim-kabinet onder leiding van Stanley Betrian te beëdigen. Schotte legde zich hier niet bij neer en sprak van een staatsgreep met steun van Nederland.

Spies wijst erop dat een meerderheid van de Staten van Curaçao het vertrouwen in het kabinet-Schotte heeft opgezegd. "Het interim-kabinet wacht de komende periode een belangrijke taak", vervolgt Spies. "Nederland, Aruba en Sint Maarten spreken de hoop uit dat dit interim-kabinet samen met de Staten het nodige in het werk zal stellen om zowel de periode naar de verkiezingen als de verkiezingen zelf goed en ordelijk te laten verlopen."

Het gaat om een interim-kabinet, memoreert Spies. De bevolking van Curaçao kan zich op 19 oktober uitspreken over de nieuwe samenstelling van de Staten. "De nieuw gekozen meerderheid in de Staten van Curaçao zal vervolgens bepalen welk kabinet zal aantreden", aldus de minster.

Schotte zit ondertussen nog altijd met een deel van zijn ontslagen ministersploeg in het regeringsgebouw in Fort Amsterdam in Willemstad, meldde de adjudant van de gouverneur zondagmiddag. Hij zegt de democratie te verdedigen en wil demissionair aanblijven tot de verkiezingen van 19 oktober. Schotte heeft hulp gevraagd aan landen in de regio, waaronder Venezuela. Volgens de adjudant zijn nog geen maatregelen getroffen om de groep te verwijderen. Betrian heeft inmiddels aangekondigd met zijn werkzaamheden te beginnen.

Het kabinet Schotte viel begin augustus. De oppositie, die een meerderheid heeft in het parlement, wil dat de financiële situatie op het eiland wordt aangepakt. Curaçao werd in juli onder curatele geplaatst. Het interim-kabinet wordt gezien als een zakenkabinet. Betrian is een ervaren bestuurder Er zijn drie andere ministers aangesteld. Een vijfde minister moet nog benoemd worden.