OM blundert in fraudezaak thuiszorg Rotterdam

Politie en het Openbaar Ministerie hebben fouten gemaakt in het onderzoek naar miljoenenfraude bij een thuiszorginstelling in Rotterdam. Het politieteam en de officier van justitie hebben bij het onderzoek dat in 2007 werd gestart onvoldoende rekening gehouden met gevoeligheden rondom medische gegevens.

Het OM wil de zaak tegen UenZo Thuiszorg en vier bestuurders van de organisatie voortzetten, maar houdt er rekening mee dat van verdere vervolging moet worden afgezien. De nieuwe officieren van justitie die zich met de zaak bezighouden hebben dat aan de verdachten en hun advocaten laten weten.

De rechtbank moet nu beslissen of de zaak kan worden voortgezet. Dit jaar zijn enkele tientallen getuigen opgeroepen in de zaak. Het OM wil dat een beslissing over de zaak wordt genomen om te voorkomen dat zij mogelijk voor niets komen opdraven.

Vier bestuurders van UenZo, een thuiszorginstelling met een islamitische grondslag, werden in maart 2008 opgepakt. Ze zouden cliënten die de taal niet machtig zijn hebben opgelicht. Van de persoonsgebonden budgetten die ze aanvroegen staken ze een deel in eigen zak.

Naar aanleiding van de zaak is de manier waarop geld wordt toegekend uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) aangepast.