Rowling niet onder indruk van scheldkritiek

J.K. Rowling slaat de kritiek op de vloeken en de grove taal in haar eerste boek voor volwassenen, Een Goede Raad, in de wind. "Het zou raar zijn als sommige personages niet zouden schelden", zei ze donderdagavond in het Southbank Centre in Londen tegen Novum Nieuws. Het boek, vatte ze samen, gaat over 'wat er gebeurt in het vacuüm nadat iemand is overleden'.

Het boek van de Harry Potter-schrijfster kwam donderdag uit in Groot-Brittannië als The Casual Vacancy. Sommige Engelse kranten reageerden onthutst op het boek, onder meer vanwege de grove taal. Een recensent van The Daily Mail vergeleek het boek met een 'socialistisch manifest van vijfhonderd pagina's'.

Waar The Guardian nog mild was, haalde de Amerikaanse krant The New York Times hard uit naar Rowling. "Het echte leven dat ze optekent op deze pagina's is helaas zo moedwillig banaal, zo deprimerend cliché, dat Een Goede Raad niet alleen teleurstellend is, maar gewoon saai."

De kans dat de schrijfster de kritieken al heeft gelezen is klein. De eerste dag dat het boek in de winkels lag was ze vooral bezig met het ontlopen van kranten. "Kritiek kan heel nuttig zijn", zegt ze, maar pas 'later na publicatie'. In plaats van met het lezen van recensies bracht ze de dag door met haar man en dochter. "We hebben in ons hotel naar Men in Black III gekeken. Die had ik nog niet gezien."

Publieke optredens van Rowling zijn zeldzaam. Het vraaggesprek in het Southbank Centre is de enige bijeenkomst voor de promotie van Een Goede Raad in de Britse hoofdstad.

De laatste keer dat de schrijfster op het podium te zien was, was tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen deze zomer in Londen. "Danny Boyle moest me twee keer vragen voordat ik 'ja' zei." Pas toen de regisseur van de openingsceremonie zei dat ook de koningin zou optreden, zei ze toe. "Dan val ik niet eens op", dacht ze.

Rowling stond vijftien jaar wereldwijd in de schijnwerpers als auteur van Harry Potter. Ze kan het succes van de zevendelige reeks over de jonge tovenaar, die in acht delen werd verfilmd, nog altijd niet bevatten. Ze realiseert zich naar eigen zeggen maar af en toe wat er in die tijd allemaal is gebeurd. Een van die momenten was tijdens de openingsceremonie, toen ze 'een enorme Voldemort' voor zich zag verschijnen op het podium. "Dat was ooit gewoon een idee op een stuk papier."

Een Goede Raad heeft echter weinig te maken met de magie en onschuld van Harry Potter. De enige gemene deler lijkt de prominente rol van de dood. Rowling weet niet waar dat vandaan komt. "Het voor de hand liggende antwoord is dat mijn moeder overleed toen ik 25 jaar oud was."

Ook spelen in Een Goede Raad jongeren een belangrijke rol. Zij zijn alleen grover in de mond dan die in Harry Potter, en zijn getekend door het echte leven.

Een belangrijk personage voor Rowling is de getraumatiseerde tiener Krystal Weedon. Ze gebruikt scheldwoorden als stopwoord en is volgens de schrijfster niet iemand van wie je wilt dat je kinderen ermee omgaan. Krystal is dan wel fictief, maar ze is ook gebaseerd op Rowlings eigen ervaringen op school en voor de klas, benadrukt de schrijfster. "Om Krystal te kenschetsen, zonder dat Krystal vloekt, zou absurd zijn, echt absurd."

Het idee voor het boek kwam, net als dat voor Harry Potter, onderweg. "Ik kreeg het idee toen ik op toer was in de Verenigde Staten voor Harry Potter en de Relieken van de Dood." Ze zat in het vliegtuig en had net gehoord over een stel jongeren dat lokale verkiezingen had geboycot.

Een ander boek voor kinderen dat toen half af was en dat nu nog steeds is, werd op de lange baan geschoven. "Twee jaar dat ik aan Een Goede Raad werkte dacht ik: je hoeft dit niet te publiceren. Niemand wist waar ik mee bezig was. Dat was een prettige plek om te zijn na Harry Potter."

Een Goede Raad ligt vanaf 17 oktober in de Nederlandse schappen. Ondanks de wisselende kritieken verwachten kenners en critici dat het boek een bestseller wordt.