'Amsterdam moet af van allochtoon'

Amsterdam moet af van de woorden allochtoon en autochtoon, althans als het aan de plaatselijke afdeling van de Partij van de Arbeid ligt. Volgens de partij dekt het begrip de lading allang niet meer en is het kwetsend en stigmatiserend, zo meldt Het Parool. 

Raadslid Ahmet Olgun en collega Iman Akel dienen een initiatiefvoorstel in om te voorkomen dat de termen nog langer binnen de communicatie van de gemeente wordt gebruikt. Amsterdam is een van de mooiste steden ter wereld, aldus Olgun en Akel. Veel van de bewoners komen van buiten de stad en meer dan een derde komt zelfs van buiten Europa, stellen de twee raadsleden.

Mensen van buiten Europa worden nu in officiële stukken van Amsterdam 'niet-westerse allochtonen' genoemd. Dat steekt de twee. Akel en Olgun laten nog weten dat ze absoluut niet uit zijn op een verbod op het woord. Etnische registratie kan nuttig zijn voor wetenschappelijke studies en bij het voeren van beleid. Te denken valt aan de aanpak van criminele Marokkaanse jongeren en het tegengaan van overgewicht onder Turkse kinderen.