'Grasmaaien langs snelweg als taakstraf'

Als het aan Reclassering Nederland ligt gaan veroordeelden met een werkstraf het gras langs de snelwegen maaien. Dat voorstel doet directeur Sjef van Gennip als reactie op de aankondiging dat Rijkswaterstaat gaat bezuinigen op het groenonderhoud.

Van Gennip vindt dat hij van de nood een deugd maakt. "Onze cliënten hebben een werkstraf gekregen om iets zinnigs terug te doen voor de maatschappij", zegt hij donderdag. "Ze knappen al speeltuinen op, ruimen zwerfvuil op en schoffelen onkruid op plantsoenen. Waarom ook niet met een grasmaaier langs de snelweg aan de slag?", vraagt de directeur zich af.

Een veroordeelde kan voor een licht vergrijp een werkstraf tot maximaal 240 uur worden veroordeeld. Reclassering Nederland regelt per jaar ongeveer 25 duizend plaatsingen van werkgestraften bij bedrijven en houdt toezicht op het werk.

Van Gennip benadrukt dat de werkgestraften niet worden betaald voor het trimmen van de snelwegbermen. "We pikken geen banen in. Als de overheid geen geld heeft voor een betaalde kracht, kan ze de afweging maken voor ons te kiezen." De topman van Reclassering Nederland wil op korte termijn met Rijkswaterstaat om tafel gaan zitten om zijn voorstel te bespreken. "Trouwens, het is niet zo dat automobilisten straks personen met een ketting om hun enkels aan het werk zien. Ze gaan alleen gehuld in een fluorescerend hesje."

Rijkswaterstaat moet tot en met 2020 een kleine twee miljard euro besparen. Het agentschap denkt kosten te reduceren door onder meer werknemers overdag langer te laten werken, op bepaalde snelwegen het licht 's nachts uit te doen en slecht eenmaal per jaar het groen langs de snelweg te maaien.