Kremlincriticus Lebedev aangeklaagd

De regeringskritische Russische zakenman Aleksandr Lebedev is aangeklaagd voor 'hooliganisme en mishandeling'. Dat heeft de hoogste onderzoekscommissie van Rusland woensdag gezegd.

Meer dan een jaar geleden sloeg Lebedev in een televisieprogramma een andere zakenman en naar dat incident is nu een gerechtelijk onderzoek ingesteld.

Lebedev, wiens vermogen wordt geschat op 1,1 miljard dollar, financiert de krant Novaja Gazeta, die zeer kritisch bericht over het Kremlin, en de Britse kranten The Independent en Evening Standard. Zoon Jevgeni twitterde dat zijn vader 'op de korrel wordt genomen door mensen die zijn anticorruptiehouding niet leuk vinden en Novaja haten'.

De kritische houding van Novaja heeft sinds 2000 al aan vier verslaggevers van de krant het leven gekost, onder wie Anna Politkovskaja. Zij schreef zeer kritisch over het Kremlin en het beleid in Tsjetsjenië en werd in 2006 bij haar appartement in Moskou doodgeschoten.

Lebedev schaarde zich ook achter Alexej Navalni, een charismatische blogger die strijdt tegen corruptie en de drijvende kracht was achter de demonstraties afgelopen winter tegen president Vladimir Poetin.

De zakenman, die net als Poetin een KGB-veteraan is, heeft tot dusverre vermeden de schuld bij de president te leggen en beschuldigt de Russische veiligheidsdiensten van een campagne tegen hem.


Kremlincriticus Lebedev aangeklaagd (Foto: Novum)