Hoornse tiener deed poging tot Project X organiseren

De politie en gemeente in Hoorn hebben maandag voorkomen dat een nieuw Project X-feest duizenden mensen naar de Noord-Hollandse plaats zou trekken. Als het aan de gemeente ligt draait de 16-jarige jongen die opriep tot het evenement op voor de gemaakte kosten: een kleine dertigduizend euro. Dat maakte burgemeester Onno van Veldhuizen (D66) dinsdag bekend.

De jongen uit Hoorn riep maandagochtend via Twitter op naar een volgens de gemeente illegaal evenement in zijn woonplaats te komen en vroeg mensen met veel volgers het bericht te retweeten. Zo bereikte hij in korte tijd duizenden mensen. De politie spoorde de jongen op en liet hem twitteren dat het feest niet door zou gaan. Dat had echter geen duidelijk effect.

Omdat niet duidelijk was hoeveel mensen alsnog naar Hoorn zouden komen, schakelde de burgemeester politie, ME, spoorwegpolitie en diverse gemeentediensten in om paraat te staan. In totaal togen zo'n zestig man naar Hoorn. Ook werden voorbereidingen getroffen voor een noodverordening en een samenscholingsverbod. "De kosten daarvan bedragen naar schatting tussen de twintig- en dertigduizend euro", meldt een gemeentewoordvoerder.

De burgemeester onderzoekt nu of het mogelijk is de kosten te verhalen op de tiener, omdat hij 'willens en wetens de uitnodiging verspreidde en anderen vroeg het bericht te retweeten.' "Dan ben je bij volle bewustzijn, zeker na Haren, verkeerd bezig", vindt Van Veldhuizen. De gemeente laat verder weten er bewust voor te hebben gekozen niet op voorhand op te roepen weg te blijven, zoals in Haren gebeurde. Volgens de burgemeester zouden sommigen dit juist als uitnodiging interpreteren.

De jongen wordt deze week door de politie verhoord, maar is nog geen verdachte. Na onderzoek wordt besloten of hij mogelijk wordt vervolgd voor opruiing of een ander strafbaar feit, meldt de gemeentewoordvoerder.

In Haren ontstonden vrijdagavond rellen waarbij voor enkele miljoenen euro schade werd aangericht. Duizenden mensen kwamen naar de Groningse plaats nadat een meisje een verjaardagsuitnodiging per ongeluk openbaar op Facebook plaatste. Het evenement werd al gauw omgedoopt tot Project X, naar een gelijknamige film waarbij een feestje compleet uit de hand loopt.