Celstraf geëist tegen nertsenbevrijders

Een viertal dat in oktober 2009 vijfduizend nertsen vrijliet in het Gelderse Barchem gaat als het aan justitie ligt tien tot vijftien maanden de gevangenis in. De twee mannen en vrouwen zijn volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor de bevrijdingsactie.

Tegen twee mannen en een vrouw is een celstraf van tien maanden geëist. Een vierde verdachte hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden tegen zich eisen. Hij wordt ook verdacht van bedreiging en het binnendringen van een woning.

Bij de nertsenbevrijdingsactie zijn minimaal duizend hokken opengezet. Vijfduizend dieren konden ontsnappen. Het viertal moest daar eerst een hangslot van het toegangshek voor doorknippen, een omheining van stroomdraden vernielen en een damwand uitgraven.

Een groot aantal nertsen kon worden gevangen, maar zo'n tweeduizend moesten worden afgemaakt vanwege verwondingen. De actie leidde volgens het landelijk parket van het OM tot angst en onzekerheid bij de fokkers en hun gezinnen. De schade oversteeg de honderdduizend euro.

De zaak wordt donderdag voortgezet in de Rotterdamse rechtbank met de pleidooien van de advocaten.