Minder melkkoeien in de wei

De afgelopen tien jaar is het aantal melkkoeien in de wei fors afgenomen. Liep in 2001 nog negentig procent van de melkkoeien in de wei, vorig jaar was dat nog maar zeventig procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Of een boer zijn koeien in de wei zet of op stal houdt, hangt sterk af van de omvang van het bedrijf. Grotere bedrijven houden hun koeien vaker op stal. Op bedrijven met 160 melkkoeien of meer, komt nog maar 42 procent van de beesten in de wei. Bij melkveehouders met minder dan veertig melkkoeien is dat ruim 93 procent.

Volgens het CBS zijn er grote regionale verschillen. In weidegebieden met veel grasland lopen de koeien vaker buiten dan in de akkerbouwgebieden in Groningen, Flevoland en Zeeland.

Zo gaat in het noordwesten van Nederland minstens 85 procent van de melkkoeien de wei in. In het westelijke deel van Gelderland en het oostelijke deel van Utrecht komt tussen de 75 en 85 procent van de melkkoeien in de wei en in de grote weidegebieden in het oosten en noorden komt 65 tot 75 procent van de melkkoeien buiten. In de IJsselmeerpolders gaan de minste melkkoeien de wei in, maar daar worden er ook maar weinig gehouden.

In gebieden met naar verhouding veel intensieve veehouderij, zoals in Noord-Brabant, komen koeien ook beduidend minder vaak in de wei.


Minder melkkoeien in de wei (Foto: Novum)