Gent wil kerncentrale Borssele dicht voor controle

De gemeenteraad van Gent vraagt Nederland de kerncentrale van Borssele stil te leggen voor een grondige controle. De controlegegevens moeten worden nagekeken door onafhankelijke internationale experts. Een motie daartoe is maandagavond door de gemeenteraad aangenomen, melden Belgische media.

Als de extra controle verontrustende signalen oplevert, zou de centrale op veertig kilometer van de stad moeten worden gesloten. Gent ligt volgens de partij die de motie indiende, Groen, duidelijk in de invloedsfeer van Borssele. "Ik neem aan dat een beschaafd land zoals Nederland het nodige zal doen wat gedaan moet worden", zou de wethouder van milieu in Gent, Tom Balthazar (sp.a) hebben gezegd.

De gemeenteraad zegt bezorgd te zijn dat er voorlopig geen inspecties met ultrasone meetsondes worden gedaan van het reactorvat. Met zulke inspecties kwamen vanaf juni duizenden scheurtjes in de reactorvaten van kerncentrales bij Doel en Tihange aan het licht. Het bedrijf dat die reactoren bouwde, heeft ook de centrale in Borssele gebouwd.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) benadrukte eerder dat het reactorvat in Borssele is gemaakt van materiaal van een andere samenstelling. Volgens hem zou het direct worden opgemerkt als er scheurtjes in het reactorvat zitten.

Vorige week schreef Verhagen aan de Kamer dat Nederlandse kerncentrales en andere nucleaire installaties voldoen aan alle eisen voor beveiliging. Dat had het Internationaal Atoomenergieagentschap geconcludeerd.


Gent wil kerncentrale Borssele dicht voor controle (Foto: Novum)