Apple verliest patentzaak in Duitsland

Apple heeft vrijdag in Duitsland een patentrechtszaak verloren. De rechtbank in Mannheim wees de claim af dat Samsung en Motorola met hun smartphones en tablets inbreuk hebben gemaakt op patenten van Apple op het gebied van touchscreentechnologie.

De Duitse rechtbank volgt hiermee soortgelijke besluiten van rechtbanken in Nederland en Groot-Brittannië. Apple, dat juist vrijdag zijn nieuwste iPhone op de markt bracht, kan binnen dertig dagen in beroep gaan tegen het besluit.

Apple voert wereldwijd een juridische strijd met concurrenten over patenten en ontwerprechten. Het Amerikaanse bedrijf introduceerde als eerste succesvol smartphones en tabletcomputers met aanraakschermen. Concurrenten zoals Samsung hebben echter een flink deel van deze lucratieve markt in handen gekregen door soortgelijke producten te introduceren.

In de Verenigde Staten won Apple eind vorige maand een rechtszaak. Samsung moet daar een miljard dollar (770 miljoen euro) schadevergoeding betalen. Een eerdere Duitse rechtszaak won Apple wel. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft onder meer in het thuisland gelijk gekregen. Volgens Samsung maakt Apple inbreuk op zijn 3G-patent.