CU wil uitzetstop 'gewortelde' asielkinderen

'Gewortelde' kinderen moeten tijdens de kabinetsformatie niet worden uitgezet. ChristenUnie-leider Arie Slob gaat de Tweede Kamer donderdag vragen hiermee in te stemmen, zei hij op Radio 1. Onder de huidige regels kunnen deze kinderen nog worden uitgezet.

De ChristenUnie en de PvdA dienden voor de verkiezingen een wetsvoorstel in waarin staat dat asielkinderen in Nederland mogen blijven als ze hier langer dan acht jaar wonen. Het gaat om ongeveer zevenhonderd kinderen. In de nieuwe Kamer is een meerderheid voor dit voorstel, maar de VVD is tegen.

De Kamer zou donderdag al over dit voorstel kunnen stemmen, maar Slob neemt aan dat de PvdA de VVD midden in de formatieonderhandelingen niet wil frustreren. Daarom heeft hij een tussenoplossing gezocht. "Het minste wat ze kunnen doen bij een onderwerp als dit is goede afspraken maken over het moment dat wordt onderhandeld."

Hij wil de PvdA niet overvragen door alsnog op donderdag al om een stemming te vragen over het wetsvoorstel. "Dan loop je het risico dat je met lege handen komt te staan en dan zijn de kinderen het slachtoffer."

PvdA-leider Diederik Samsom gaf woensdagavond aan dat de asielzoekerskinderen thuishoren in de gesprekken over de formatie. "We moeten sowieso snel een kabinet hebben en dan kunnen we dit soort zaken regelen."


CU wil uitzetstop 'gewortelde' asielkinderen (Foto: Novum)