Glazenwassysteem oorzaak trillende toren Utrecht

De trillingen in het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat langs de A12 in Utrecht zijn veroorzaakt door een installatie van de glazenwassers. Dat heeft de Rijksgebouwendienst woensdag bekendgemaakt na onderzoek. De ongeveer vijftienhonderd medewerkers kunnen begin volgend jaar, als de herstelwerkzaamheden zijn afgerond, weer terug naar hun werkplek.

Het pand werd eind juni uit voorzorg ontruimd en gesloten, nadat medewerkers tijdens de werkdag hevige trillingen voelden. Kopjes vielen van tafel en computerschermen gingen heen en weer. De medewerkers van Rijkswaterstaat werken sindsdien vanaf verschillende locaties.

Volgens het onderzoek is de glazenwasinstallatie, een systeem om de ramen aan de buitenkant van het gebouw schoon te maken, de bron van de trillingen. De balken en het frame van de installatie zijn op sommige plekken rechtstreeks op de stalen kolommen van het gebouw gemonteerd. Daardoor worden trillingen gemakkelijk doorgegeven aan het gebouw.

Onderzoek wees eerder al uit dat er niets aan de hand is met het grondwaterpeil, dat het pand niet is verzakt en dat de constructie niet te licht is. Ook bleek geen sprake van te dunne vloeren of betonrot.