'Ouderen slachtoffer Miljoenennota'

De pijn van de Miljoenennota wordt te eenzijdig bij ouderen gelegd. Ouderenbond ANBO pleit in reactie op de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota daarom voor een minister van ouderenzaken.

Volgens de ANBO krijgen de senioren te maken met een opeenstapeling van maatregelen, vooral in de zorg. De bond wijst op de verhoging van de zorgpremie en het eigen risico, de verhoging van de btw en de toename van de eigen bijdrage. Ook worden de negatieve gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd niet gecompenseerd.

"En dit alles terwijl gepensioneerden al het meest aan koopkracht hebben ingeleverd de afgelopen jaren door het niet indexeren van hun aanvullend pensioen", aldus Liane den Haan, directeur van ANBO.

De bond hoopt dat het nieuwe kabinet snel met maatregelen komt om de zorgkosten in te dammen. Om ouderen ook op andere gebieden te ontzien, pleit de ANBO voor een coördinerende minister van ouderenbeleid, die verantwoordelijk is voor de samenhang en effecten van maatregelen wat betreft inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit.