Paars voert boventoon op Prinsjesdag

Prinsjesdag stond in het teken van de kleur paars. Niet alleen prinses Máxima had zich gehuld in een fuchsia outfit, ook Laurentien had voor een paarse variant gekozen op de dag dat hun schoonmoeder, koningin Beatrix, de troonrede voorlas.

Ook verschillende andere genodigden zaten in de Ridderzaal met een paarse creatie. Máxima koos voor een lange jurk en een grote hoed, terwijl Laurentien ging voor een grote bloem op haar hoofd. Koningin Beatrix had voor de gelegenheid gekozen voor meer sombere kleuren.

De koningin droeg op de derde dinsdag van september een champagnekleurige jurk met kant in een zwart bloemenpatroon. Haar zwarte hoofddeksel was bekleed met veertjes, eveneens in de kleur champagne. Ook prinses Margriet droeg een hoed met veertjes, maar dan in een zilvergrijsachtige kleur.

Marianne Thieme, die bekendstaat om haar opvallende creaties, viel dit jaar in herhaling. De medeoprichtster van Partij voor de Dieren had een groen uniform aangetrokken, een zwarte baret en een gordel die was gevuld met wortels in plaats van kogels.

Thieme droeg het uniform om aandacht te vragen voor de revolutie die plaatsvindt 'om wat wij de aarde allemaal aandoen'. "Dat tij moet keren", zei Thieme tegen de NOS. "Maar ik moet met die wortels wel oppassen voor de paarden!" Vorig jaar droeg zij een marinierspet met de tekst 'Save our seas' en in 2010 een zwarte koksmuts met 'Fish-free Friday'.

Diederik Samsom had zich waarschijnlijk tijdens Prinsjesdag graag achter een grote hoed verscholen. De PvdA-leider, die volop bezig is met verkenningsgesprekken voor het vormen van een kabinet met de VVD, kon zijn ogen nauwelijks openhouden tijdens de troonrede.