Aboutaleb: anti-islamfilm is humor

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kan wel lachen om de internetfilm 'Innocence of Muslims'. Hij vindt de reacties op de rolprent buitenproportioneel, zowel van gelovigen als van overheden.

Volgens de Rotterdamse burgervader, zelf moslim, gaat het om een niet al te professioneel ogende film, die met een korreltje zout moet worden genomen. Het neerzetten van de profeet als een gangsterachtig oversekst type heeft in Aboutalebs optiek een komisch effect. Hij stelt dat de film dan ook niet te serieus moet worden genomen.

De burgemeester vindt de demonstraties tegen de film overdreven, vooral wanneer die met geweld gepaard gaan. Maar ook de mogelijke aanstalten van onder meer Duitsland en Rusland om de film te verbieden noemt hij overtrokken, en een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting.

"Er komen juist veel mensen uit islamitische landen naar Europa omdat ze daar hun mening niet kunnen uiten", aldus Aboutaleb. Eenmaal hier moet blootstelling aan een andere kijk dus ook aanvaard worden, vindt hij. "Niemand heeft het recht om niet beledigd te worden."