'Mensen negeren argumenten tegenstanders'

FOK!kers zullen het allemaal herkennen: je zit in een discussie en de ander is niet over te halen, ondanks een stortvloed van argumenten. Maar begin de volgende keer niet direct insinuaties te maken over het gebrek van intelligentie van de ander. Het is goed mogelijk dat hij gewoon niet zit op te letten.

Een groep onderzoekers heeft namelijk ontdekt dat mensen geestelijk afwezig lijken te zijn als de info die geboden wordt hen niet aanstaat. De wetenschappers sloten computers op mensen aan die hartslag, het zweten en het bewegen van gezichtsspieren meten. Vervolgens lieten ze hen filmpjes van Amerikaans presidentskandidaten Barack Obama en John McCain zien.

Tijdens het kijken viel iets bijzonders op: onpartijdige proefpersonen hadden een gematigde fysiologische reactie op filmpjes van beide kandidaten, terwijl partijdige proefpersonen heftig reageerden op filmpjes van hun held, terwijl ze volledig niet reageerden op filmpjes van de ander.

Volgens onderzoekster Zheng Wang is de conclusie duidelijk: "Als mensen blootgesteld worden aan informatie [..] die hen tegenstaat, dan negeren ze dat in essentie." Ze legt uit waarom deze conclusie opzienbarend is: "Veel onderzoeken hebben aangetoond dat we ons onbewust selectief blootstellen aan informatie die onze bestaande meningen ondersteunt. Maar deze studie wijst ook aan dat zelfs wanneer we aan informatie blootgesteeld zijn, onze aandacht nog steeds hoogst selectief is."

Dus, de volgende keer dat de tegenpartij je argumenten afwijst is dat niet omdat de argumenten slecht zijn, maar omdat de anderen selectief lezen. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat jouw mening zuigt.