Gordeldier mascotte WK 2014

Een bedreigd Braziliaans gordeldier is de mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA maandag bekendgemaakt. Het beestje heeft nog geen naam. Tot midden november kunnen Brazilianen stemmen op hun favoriete naam. Amijubi, Fuleco en Zuzeco zijn de mogelijkheden.

De mascotte heeft de kleuren van de Braziliaanse vlag. Het beestje is geel met een blauwe staart en schild. Hij draagt een groene korte broek en een wit t-shirt met daarop de tekst 'Brasil 2014'.

Het driebandgordeldier komt voor in het noordoosten van Brazilië en rolt zich op tot een bal als hij bedreigd wordt. Volgens secretaris-generaal Jérôme Valcke van de FIFA is het passend dat de bedreigde diersoort is gekozen als mascotte. "Een van de doelen van het WK 2014 is het belang van het milieu en ecologie overbrengen."

Twee van de drie mogelijke namen, Fuleco en Zuzeco, reflecteren die zorg voor het milieu. De naam Amijubi is een 'weergave van vriendelijkheid en vreugde'.

De afgelopen twee WK's was er ook telkens een dier als mascotte gekozen. In 2010 in Zuid-Afrika was dat het jachtluipaard Zakumi, vier jaar eerder in Duitsland was het de leeuw Goleo. De eerste WK-mascotte was ook een leeuw. Willie ging in 1966 in Engeland aan het werk.

Onlangs maakte de FIFA ook al de naam van de bal voor het WK in Brazilië bekend. De Brazuca volgt de veelbesproken Jabulani, die in Zuid-Afrika werd gebruikt, op.


Gordeldier mascotte WK 2014 (Foto: Novum)