Turkse moslims oase van rust onder Mohammed-film

Turkse moslims zijn opvallend rustig onder de heftige commotie die momenteel wereldwijd plaats vindt over de Mohammed parodie. Er was een kleine demonstratie in Istanbul, maar die verliep rustig en zonder enig geweld.

Erdogan riep na de aanslag in Libië waarbij de Amerikaanse ambassadeur Stevens omkwam, zijn burgers direct op om zich niet te laten provoceren door de film. Ook religieuze leiders die grote invloed hebben bij dergelijke protesten, riepen op tot kalmte, zoals het hoofd van het directoraat van religieuze zaken Mehmet Görmez.

De kans dat er onder Turken grote beroering zou onstaan is sowieso klein, zegt islam-deskundige Mustafa Akyol. "Fanatisme zit niet in de Turkse religieuze traditie. Turkije kent bijvoorbeeld geen salafisten, een groep die in de Arabische wereld wel een rol van grote betekenis speelt". 

Wat overigens niet wil zeggen dat moslims in Turkije de schouders ophalen over de film, zegt Akyol. Er zijn wel kleine demonstraties geweest, van de kleine religieuze Saadet partij, maar die worden nooit gewelddadig. Volgens Akyol zijn Turken wel erg nationalistisch "Daar zijn Turken eerder fanatiek in dan in hun religiositeit”.

Volgens de Turkse media heeft de Amerikaanse president Barack Obama de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gevraagd te helpen om de ophef onder de Arabische moslims te bedaren