Boeren in actie tegen AH

Tientallen boeren voeren vrijdag vanaf 13.00 uur actie bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Zij zijn het niet eens met de eenzijdige korting die de supermarktketen leveranciers eerder deze week oplegde.

De actie wordt georganiseerd door zes boerenorganisaties, waaronder de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Met de actie willen de boeren aandacht vragen 'voor de oneerlijke margeverdeling in de keten en de macht die de supermarkten in onze keten hebben'.

Albert Heijn kondigde dinsdag vanaf volgende week een korting van twee procentpunt door te voeren. De grootgrutter wil daarmee zijn uitbreiding in Nederland, België en Duitsland financieren. Volgens de supermarkt profiteren ook de afnemers van deze uitbreidingen en is het daarom 'niet meer dan logisch dat leveranciers hieraan meebetalen'.

Op de kortingsactie kwamen al meteen negatieve reacties. Zo sprak voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat van 'een kruideniersmentaliteit van het laagste allooi'. Koepelorganisatie van levensmiddelenfabrikanten FNLI noemde de actie onwettig, omdat bestaande contracten niet worden gerespecteerd.

De zes boerenorganisaties bieden Albert Heijn vrijdag een petitie aan. Afhankelijk van de reactie van de Zaanse supermarktketen volgen mogelijk meer acties.


Boeren voeren actie tegen Albert Heijn (Foto: Novum)