Slapen op het Malieveld? Het mag!

Den Haag moet toelaten dat demonstranten van de Occupy-beweging overnachten op het Malieveld. De gemeente heeft het standpunt dat de demonstranten het kamp 's nachts moeten verlaten onvoldoende onderbouwd, bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdag. Maandag bepaalde de rechter al dat de demonstratie dinsdag weer mag beginnen.

Voorwaarde voor het nachtelijk verblijf is wel dat er in het kamp altijd een vast aanspreekpunt is voor politie en gemeente. De demonstranten mogen ook kooktoestellen gebruiken, zolang aan de brandveiligheidseisen wordt voldaan. Afgesloten ruimtes zijn op het kamp niet toegestaan.

Het Occupy-kamp werd in juli ontruimd vanwege een ruzie tussen twee groepen. Een groep daklozen zou zich bij de demonstranten hebben gevoegd, waar de ruzies uit voortkwamen. Burgemeester Jozias van Aartsen zei daarna te vrezen voor wanordelijkheden en kondigde aan een nieuwe aanvraag te weigeren.

Een poging van Van Aartsen om het kamp te ontruimen vanwege de kou werd begin dit jaar via de rechter voorkomen. De betogers kampeerden sinds oktober op het Malieveld.


Occupyers mogen ook overnachten op Malieveld (Foto: Novum)