Nederland kiest nieuwe Tweede Kamer

Nederland gaat woensdag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De stembureaus gaan open om 07.30 uur en sluiten weer om 21.00 uur. Tot op het laatst wordt nog campagne gevoerd.

Een eerste prognose van de uitslag wordt kort na het sluiten van de stembussen verwacht. Wie daadwerkelijk heeft gewonnen, wordt mogelijk pas diep in de nacht duidelijk. Bij de vorige verkiezingen, op 9 juni 2010, kon VVD-leider Mark Rutte pas na 03.00 uur de overwinning claimen op toenmalig PvdA-leider Job Cohen.

Afgaand op de peilingen is ook dit jaar een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA te verwachten. Maurice de Hond noemde de uitslag dinsdag 'too close to call': hij voorspelt voor VVD en PvdA beide 36 zetels. Andere peilingen geven VVD een zetel voorsprong op de PvdA. Uit alle peilingen blijkt tegelijkertijd dat een flink deel van de kiezers nog zweeft, en mogelijk pas in het stemhokje de knoop doorhakt.

Gezien de peilingen blijven VVD en PvdA tot het laatst vechten om elke stem. Zo deelt de VVD woensdagochtend in steden door het hele land flesjes vruchtensap uit aan mensen die op weg zijn naar hun werk. Ook de PvdA is op de verkiezingsdag actiever dan in voorgaande jaren: de partij wil nog dertigduizend rozen uitdelen en stopt pas met campagne voeren als de stembussen sluiten.

De lijsttrekkers zelf laten zich voor het sluiten van de stembussen doorgaans alleen zien als ze hun stem uitbrengen. Naar verwachting is PvdA-leider Diederik Samsom de eerste die dat doet, rond 07.45 uur in zijn woonplaats Leiden. Rutte volgt iets later in de ochtend: hij brengt zijn stem uit in zijn oude basisschool in Den Haag.