Gemeente onderschatte risico's recordpaasvuur

De risico's van het bouwen en aansteken van het hoogste paasvuur ter wereld in het Overijsselse Espelo in april, zijn door alle betrokkenen te laag ingeschat. Dat staat in een evaluatie die de Veiligheidsregio Twente op verzoek van de gemeente Rijssen-Holten heeft gemaakt. De gemeente belooft beterschap.

Bij de recordpoging op eerste paasdag raakte een cameraman van RTV Oost gewond toen een staalkabel losschoot die de grote paal in het midden van de bijna 46 meter hoge brandstapel op zijn plek moest houden. Hij brak een rugwervel.

De organisatie en de gemeente hebben de recordpoging volgens de onderzoekers als 'gebruikelijk paasvuur' beschouwd. Gezien de hoogte van het vuur, de media-aandacht en de verwachtte bezoekersaantallen had het echter moeten worden aangemerkt als een groot evenement.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten erkent dat de gemeente beter naar de vergunning had moeten kijken toen bleek dat op het paasvuur veel mensen af zouden komen. "Het rapport laat op objectieve wijze zien waar wij als gemeente verbeteringen bij de vergunningverlening kunnen aanbrengen", zegt hij. "We kunnen altijd leren van onze ervaringen, gemeente en overige betrokken partijen."

Het Openbaar Ministerie besloot in juli dat niemand wordt vervolgd vanwege het incident. De organisatoren van het vuur is volgens justitie wel nalatigheid te verwijten, maar niet ernstig genoeg om tot vervolging over te gaan.