F-16's begeleiden Russen

Twee Nederlandse F-16's hebben dinsdagmiddag twee Russische toestellen waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt begeleid. De F-16's begeleidden de Russische Toepolevs ongeveer een halfuur boven het gebied in de lucht waar Nederland verantwoordelijk voor is, waarna de Britten het overnamen, meldt een woordvoerder van de luchtmacht.

Omstreeks 15.15 uur kwam een waarschuwing binnen over de Russische bommenwerpers. De Toepolevs hebben geen transponder, wat radiocontact onmogelijk maakt. De Russische toestellen zakten via Deens grondgebied langs de kust af naar Duitsland en Nederland.

Nadat eerst de Denen en vervolgens de Duitsers de toestellen hadden begeleid, namen de Nederlandse F-16's het stokje even over, totdat de Russische vliegtuigen via de Britse kant het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied weer verlieten.

Het komt vaker voor dat Russische toestellen op deze wijze het Nederlandse luchtruim binnenkomen. De afgelopen anderhalf jaar ging het om in ieder geval zes gevallen, aldus de zegsman. "Er zijn regels over hoe het moet gaan in het luchtruim. Daar hoort dit niet bij. Er moet een vluchtplan worden ingediend en je maakt je bekend via radiocontact. Als geen radiocontact kan worden gemaakt, is dat gevaarlijk voor het overige vliegverkeer."

Daarbij was het dinsdag, 11 september, wel 'een heel bijzondere datum om dit te doen', aldus de woordvoerder.

De F-16's waren afkomstig van vliegbasis Volkel. De Nederlandse toestellen hebben de geluidsbarrière niet doorbroken.