PVV heeft definitief afgedaan voor ondernemers

Praktisch geen enkele ondernemer is de komende verkiezingen van plan een stem uit te brengen op de PVV van Geert Wilders. Net als twee jaar geleden is ongeveer zestig procent voornemens 12 september een rood kruisje bij de VVD te zetten. Dat blijkt uit een verkiezingsenquête onder duizend ondernemers van Forum, het opinieblad van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Twee jaar geleden was twee procent van plan op de PVV te stemmen, nu is dat nul procent. "De PVV mag nooit meer betrokken zijn bij regeren. Zij hebben bewezen onbetrouwbaar te zijn", stelt een ondernemer in Forum. De PVV stapte dit voorjaar uit het Catshuisoverleg over een nieuwe begroting, waardoor de gedoogcoalitie van VVD en CDA klapte.

Onder ondernemers is D66 de tweede partij geworden achter de VVD met zeventien procent van de stemmen. In 2010 kregen de democraten tien procent van de stemmen. Het CDA zakt naar de tweede plek met tien procent.

Ruim een derde van de ondernemers hoopt dat de partijen achter het Kunduz-coalitie na de verkiezingen weer bij elkaar komen. Dat vinden vooral de VVD- en CDA-stemmers. D66-stemmende ondernemers hopen juist op een middenkabinet van VVD, CDA, D66 en PvdA of een paarspluskabinet. Een breed middenkabinet kan ook op steun rekenen onder de VVD- en CDA-aanhang.

Veruit de meeste ondernemers achten Mark Rutte de meest geschikte kandidaat voor het premierschap. Driekwart stemde op de VVD'er, onder wie ook veel D66- en CDA-sympathisanten. De tweede voorkeur is Alexander Pechtold van D66.