Limburg dokt miljoen extra voor behoud militaire school

De provincie Limburg heeft er een miljoen euro extra voor over om de Koninklijke Militaire School (KMS) voor Weert te behouden. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat Gedeputeerde Staten tot nu toe wilden uittrekken, laat de provincie dinsdag weten.

Burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66) verwacht dat ook de gemeente haar bijdrage van een miljoen euro verhoogt. In de plannen van demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA), die een miljardenbezuiniging moet doorvoeren, verhuist de school voor onderofficieren naar Ermelo.

De provincie kondigt aan dat het behoud van de KMS voor Limburg hoog op de lijst van punten staat waarvoor ze gaat lobbyen tijdens de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week. Een debat in Weert met campagnevoerende politici moet donderdag duidelijk maken waar de verschillende partijen staan.

Gemeente en provincie denken dat Defensie fors kan besparen door onder meer delen van het gebouw te verhuren en sportclubs gebruik te laten maken van de sportvelden. Ook kan er volgens hen flink worden bespaard op de energiekosten. Met de miljoenen uit Limburg moet de kazerne aangepast worden zodat het pand geschikt wordt voor het gebruik door bijvoorbeeld onderwijsinstellingen.