Nederlandse supertrawler mag vissen in Australië

De omstreden Nederlandse supertrawler Margiris mag onder strenge voorwaarden vissen in Australië. De Australische minister van milieu Tony Burke kan het schip niet weigeren te vissen in Australische wateren, zei hij op omroep ABC News.

Hij kondigde aan dat de bemanning er alles aan moet doen om bijvangst van bijvoorbeeld beschermde vissen, zeehonden en dolfijnen te voorkomen. Als deze dieren toch worden gevangen, wordt de vergunning ingetrokken.

Een waarnemer is 24 uur per dag aan boord van het schip om in de gaten te houden of sprake is van bijvangst. Het schip ligt in afwachting van toestemming om achttienduizend ton op te vissen aangemeerd in Port Lincoln in het zuiden van Australië.

Greenpeace heeft meerdere keren geprobeerd het schip tegen te houden. In juni probeerden actievoerders in Nederland te voorkomen dat het schip vertrok uit IJmuiden, onder meer door aan de trossen te hangen. Duikers zetten de schroef vast met een ketting. Na een week verwijderde de politie de actievoerders.

Ook in Australië is tegen de komst van het schip geprotesteerd. Vorige week probeerden actievoerders vanuit rubber bootjes te voorkomen dat een loods aan boord van het schip kwam. Dat mislukte echter en het schip kon uiteindelijk aanmeren.

Schepen als de Margiris zoeken volgens Greenpeace steeds een nieuw gebied op om leeg te vissen. Europese politici zouden te weinig doen om dit tegen te gaan.