Artsen massaal tegen marktwerking

Driekwart van de Nederlandse artsen wil dat de marktwerking in de medische sector wordt afgeschaft. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde resultaten van een enquête door vakblad Medisch Contact onder huisartsen en medisch specialisten.

Van de huisartsen wil liefst 86 procent van de marktwerking af, tegen zeven van de tien medisch specialisten. Acht procent van de artsen wil de marktwerking uitbreiden, terwijl zestien procent de situatie wil houden zoals die nu is.

De belangrijkste bezwaren van artsen tegen de marktwerking betreffen de gevolgen ervan op de samenwerking binnen de medische sector en de toegenomen macht van de zorgverzekeraars. "Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega. De marktwerking is daardoor slecht voor de samenwerking", verklaart hoofdredacteur Hans van Santen van Medisch Contact de afkeer ertegen.

Daarnaast komen er steeds meer partijen op de markt die overbodige behandelingen aanbieden waardoor de zorgkosten stijgen. Ook dat stuit de artsen tegen de borst.

De kwestie houdt de politiek ook bezig. Onder meer VVD en CDA verdedigen die, terwijl partijen als de SP en de PvdA afscheid van de marktwerking willen nemen.