"Vervolg Bush en Blair om Irak"

De Amerikaanse oud-president George W. Bush en de Britse oud-premier Tony Blair moeten worden vervolgd voor hun rol in de invasie in Irak in 2003. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zondag gezegd.

Tutu, aartsbisschop in ruste, schreef in de krant The Observer dat Bush en Blair zich moeten verantwoorden voor hun acties. De oorlog in Irak 'heeft de wereld meer gedestabiliseerd en gepolariseerd dan welk ander conflict in de geschiedenis dan ook', schreef Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de vrede kreeg.

"Zij die verantwoordelijk zijn voor lijden en verlies van levens zouden hetzelfde pad moeten bewandelen als hun Afrikaanse en Aziatische evenknieën die zich hebben moeten verantwoorden in Den Haag." In Den Haag is het Internationaal Strafhof gevestigd.

Blair reageerde door te zeggen dat hij veel respect heeft voor de strijd van de aartsbisschop tegen de apartheid in Zuid-Afrika, maar dat Tutu ongefundeerde kritiek over de oorlog in Irak herhaalt. "Het herhalen van de valse geruchten dat we hebben gelogen over wat we wisten is verkeerd", zei Blair.

"En om te zeggen dat het feit dat Saddam (Hussein, red.) honderdduizenden van zijn burgers heeft afgeslacht irrelevant is als het gaat om de moraliteit van zijn verwijdering is bizar." Blair voegde wel toe dat 'in een gezonde democratie mensen het eens kunnen zijn dat ze het oneens zijn'.

In Groot-Brittannië loopt nog een onderzoek naar de oorlog in Irak en de Britse rol daarin. Twee eerdere onderzoeken concludeerden dat Blair geen fouten heeft gemaakt.