R.I.P. gloeilamp

De gloeilamp verdwijnt vanaf zaterdag langzaam uit de winkelschappen. Dan gaat het Europese verkoopverbod van het peertje in. Winkels en groothandels mogen alleen nog hun bestaande voorraad verkopen.

De verkoop van de niet zuinige gloeilamp wordt sinds 2009 steeds meer aan banden gelegd. Sinds vorig jaar september mogen winkels alleen nog heldere gloeilampen van minder dan veertig watt bestellen. Vanaf zaterdag gaan alle normale gloeilampen in de ban. Voor lampjes in bijvoorbeeld de koelkast, oven of kerstverlichting geldt het verbod niet.

Na de aankondiging van het gloeilampverbod kwamen er veel negatieve reacties. Een meerderheid van de Nederlandse huishoudens was van plan het warme peertje te gaan hamsteren. Of dat echt gebeurd is, is onduidelijk. De verlichtingsinkoper van woonwarenhuisketen Kwantum zag het afgelopen halfjaar de vraag toenemen, maar fabrikant Osram juist niet.

Volgens onderzoek van Lightrec, de brancheorganisatie van fabrikanten die energiezuinige lampen maken, zijn vier op de vijf niet aan het hamsteren begonnen. Tachtig procent van de zeshonderd ondervraagden zei zelfs liever een energiezuinige lamp dan een gloeilamp in een lamp te draaien.

De rond 1879 door onder meer Thomas Edison uitgevonden gloeilamp is echter nog altijd de meeste voorkomende lichtbron in Nederlandse huishoudens. In totaal zijn er 450 miljoen lampen in Nederland, waarvan twee derde nog altijd een minder zuinige gloeilamp of halogeenlamp is. Vorig jaar werden er 49 miljoen nieuwe lampen verkocht, waarvan slechts 13 miljoen zuinige lampen zoals de spaarlamp of ledlamp.

De liefhebbers van de gloeilamp die vergeten zijn een voorraad aan te leggen, kunnen uitwijken naar de halogeengloeilamp. Die lijkt sterk op de traditionele gloeilamp, maar is door toevoeging van gas dertig procent zuiniger. Doordat de Europese Unie in de komende jaren de regels gaat aanscherpen, zullen deze echter uiteindelijk ook uit de schappen verdwijnen. Spaar- en ledlampen zijn tot zo'n negentig procent zuiniger.