Michelle Martin onderweg naar klooster

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, heeft de gevangenis verlaten en is in een politievoertuig onderweg naar het klooster van de Arme Klaren in Malonne, in de buurt van de stad Namen, waar ze gaat wonen. Dat hebben Belgische media dinsdag gemeld.

Zowel nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux en Martin als het parket van Bergen hadden beroep aangetekend tegen het besluit van de strafuitvoeringsrechtbank dat Martin onder voorwaarden mocht worden vrijgelaten. Het Hof van Cassatie in België oordeelde eerder dinsdag echter dat er geen reden is om Martin nog langer vast te houden en dat er geen procedurefouten zijn gemaakt.

Martin, die al sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Van die straf heeft ze nu zestien jaar uitgezeten. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit.

Aan de vrijlating van Martin zijn diverse voorwaarden gesteld, waaronder haar verplichte verblijf in het klooster. Daarnaast is het haar verboden contact te zoeken met de slachtoffers, mag ze de provincies Luik en Belgisch Limburg niet betreden en wordt ze begeleid door een psychiater.

Familieleden van Martins slachtoffers zijn woedend over de beslissing van het hof. "Er is hier maar één woord voor. Dit is eenvoudigweg absurd. Maar ik zal dit moeten accepteren", zei Paul Marchal, de vader van de omgekomen An. "Wat Martin betreft is mijn strijd gestreden. Ik heb verloren."

De advocaat van Jean-Denis Lejeune, wiens 8-jarige dochter Julie de hongerdood stierf in de kelder van Dutroux, zei dat de nabestaanden zullen proberen de wet te veranderen, zodat slachtoffers inspraak krijgen in de strafmaat van veroordeelde criminelen.

Martins advocaat Thierry Moreau benadrukte dat zijn cliënt het recht heeft op een nieuwe kans. "Er is nog iets menselijks in mevrouw Martin", zei hij. "Ze heeft de prijs betaald."