Leerlingen mogen niet met tractor naar school

Leerlingen van vmbo-school De Meerwaarde in Barneveld mogen niet meer met de tractor naar school komen. "Steeds meer leerlingen kwamen met de tractor naar school terwijl ze nauwelijks ervaring in het verkeer hebben, het werd levensgevaarlijk", zegt schoolbestuurder Kees Heek dinsdag.

Leerlingen in de hogere klassen komen al jaren met de tractor naar school. "Bij vorige locaties ging dat nog wel, toen konden ze de tractoren nog wel kwijt in de buurt", legt Heek uit. "Maar nu komen ze allemaal naar de parkeerplaats op het schoolterrein, terwijl hier ook een fietsroute van basisschoolleerlingen langs loopt. De trekkers waar ze in rijden zijn soms geweldig groot."

Eind vorig schooljaar stonden dagelijks tien tot twaalf tractors bij de school geparkeerd. Eerder is de ouders al gevraagd de leerlingen niet meer per tractor naar school te sturen, maar daar was weinig begrip voor.

Sinds maandag geldt daarom een verbod. "We willen met de ingang van het nieuwe schooljaar meteen duidelijkheid geven. Ook zijn veel leerlingen die een trekker hadden nu van school. We willen voorkomen dat het aantal trekkerrijders net als ieder jaar weer langzaam aanzwelt."

Overigens is De Meerwaarde niet de enige school waar leerlingen voor dit niet al te zuinige vervoermiddel kiezen. "Je ziet het op groen- en techniekscholen door het hele land", stelt Heek.