Irakezen protesteren bij gemeentehuis Vlagtwedde

Een groep van ongeveer vijftien Irakezen heeft een tentenkamp opgezet bij het gemeentehuis van Vlagtwedde in Sellingen. Van tevoren is toestemming gevraagd, die de gemeente niet kan weigeren op basis van de Wet openbare manifestaties. Wel is een aantal voorwaarden en beperkingen gesteld, meldt de gemeente maandag.

De demonstranten mogen blijven tot de vroege middag van 14 september. 's Nachts mogen er maximaal zestig mensen in het kamp verblijven. Ook mogen kinderen jonger dan 16 jaar er niet overnachten.

Het kampje werd zondag opgezet. De afgelopen tijd vinden in de gemeente geregeld demonstraties plaats van uitgeprocedeerde asielzoekers die vinden dat het in hun thuisland niet veilig genoeg is. Vrijdag werd nog een groep van ongeveer twintig uitgeprocedeerde Somaliërs, die sinds donderdagavond voor de deur van het asielzoekerscentrum in Ter Apel protesteerde, opgepakt. Voor deze demonstratie was geen vergunning afgegeven.

Ook wilden de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente voorkomen dat eenzelfde situatie zou ontstaan als eerder dit jaar bij het tentenkamp in Ter Apel. In mei verrees bij het azc in Ter Apel een kamp van protesterende uitgeprocedeerde Irakezen en Somaliërs. Het kamp groeide in korte tijd uit tot ruim driehonderd demonstranten.

De gemeente besloot destijds tot een ontruiming. De rechtbank oordeelde later dat die ontruiming niet had mogen plaatsvinden. De gemeente stelde vervolgens de regel op dat bij het asielzoekerscentrum geen demonstraties meer tegen het asielbeleid mogen plaatsvinden.