CPB rekent verkiezingsprogramma's door

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft de verkiezingsprogramma’s van de partijen die deelnemen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen doorgerekend.  Behalve 50PLUS en de Partij voor de Dieren hebben alle partijen hun verkiezingsprogramma’s aan het CPB voorgelegd.

Het CPB heeft het rapport zojuist tijdens een persconferentie gepresenteerd. Daar werden kort de kaders van de doorberekening toegelicht en een voorbehoud gemaakt voor de betrouwbaarheid ervan. Er zijn nogal wat economische invloeden waar nu eenmaal weinig over te zeggen valt. Bovendien zijn de doorberekeningen gebaseerd op gegevens die door de partijen zelf aangeleverd worden.

Het uitvoeren van het partijprogramma van de PVV dringt het overheidstekort het minste terug. Wel levert dit programma als enige economische groei op, waarbij ook nog eens de werkeloosheid zou dalen. De PVV behaalt die winst door te bezuinigen op onderwijs, veiligheid, defensie en ontwikkelingshulp en dat geld te gebruiken voor lastenverlichting.

De middeninkomens gaan er bij de SP, GroenLinks en de PVV het meest op vooruit. Bij D66 en het CDA leveren zij juist het meeste in.

Mensen met een laag inkomen winnen met het partijprogramma van de SP het meest. De VVD-plannen vergroten de inkomensverschillen juist. Mensen met een uitkering gaan er bij de SP, de PvdA en de SGP op vooruit.

Waar het gaat om koopkracht, scoort het CDA het slechtst. De SP scoort daar beter dan de andere partijen. Het VVD-programma levert op de lange termijn de meeste banen op, terwijl de SP het op dat terrein juist het slechtst doet.

Update 11.55 uur:

De partijen reageren inmiddels op de doorrekeningen door te claimen dat ze op basis van die berekeningen het beste programma hebben. Zo stelt GroenLinks dat hun programma 'veel beter scoort dan welke partij ook op financiële degelijkheid, werkgelegenheid, sociaal en groen beleid'. D66-leider Pechtold zegt over het eigen programma: "D66 brengt niet alleen de schatkist op orde, maar zorgt er ook voor dat de economie blijft groeien. Ik ben er trots op dat onze plannen voor het onderwijs het beste werken van alle partijen." De PvdA ziet in de CPB-doorrekening dat de partij het land sterk en sociaal uit de crisis loodst. Ook de ChristenUnie is erg blij met het eigen programma: "De ChristenUnie scoort het hoogst met haar pakket aan maatregelen op het terrein van de overheidsfinanciën en houdbaarheid, werkgelegenheid, effecten op de economie en koopkracht." De VVD hamert op de berekende banenstijging en het belang daarvan.