Peiling: gat tussen VVD en SP slinkt

Het gat tussen de VVD en SP in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate is deze week met twee zetels geslonken. De partij van Mark Rutte is nog steeds de grootste partij in deze peiling en komt deze week uit op 34 zetels, een verlies van een zetel vergeleken met vorige week. De SP van Emile Roemer wint juist een zetel en komt daarmee uit op dertig zetels.

In de week voordat de verkiezingscampagnes van de politieke partijen echt losbarsten, zijn er weinig verschuivingen in de Politieke Barometer. De PvdA verliest een zetel en heeft er daarmee nog 22 over, waardoor de partij van Diederik Samsom de derde partij van Nederland is.

Op de vierde plek in de peiling staat de PVV, die er weer een zetel bij heeft gekregen en nu op negentien komt. Het CDA blijft gelijk op veertien zetels, net als D66. GroenLinks krijgt er een zetel bij en heeft er nu vijf. ChristenUnie wint er ook een en staat daarmee op zes zetels. Ook de SGP en 50Plus verliezen en zetel en hebben er nog twee en een over. De Partij voor de Dieren blijft gelijk op drie zetels.