Wilders betaalt EU-boete 'in geen honderdduizend jaar'

Ook PVV-leider Geert Wilders is niet van plan om een boete te betalen als Nederland zich niet aan Europese begrotingsregels houdt. "In geen honderdduizend jaar", zei hij vrijdagavond op een PVV-bijeenkomst die plaatsvond in Rotterdam. SP-leider Emile Roemer oogstte vorige week forse kritiek toen hij aangaf niet van plan te zijn een boete aan Brussel te betalen.

Zo'n driehonderd PVV-sympathisanten waren vrijdagavond bijeengekomen in Ahoy voor de bijeenkomst. De bijeenkomst, die de aftrap van de PVV-campagne markeerde, begon later dan gepland. De zaal bood plaats aan vijfhonderd mensen. Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema waren veel mensen gedesillusioneerd huiswaarts gekeerd omdat zij vanwege de veiligheidsomstandigheden lang moesten wachten. "Ik hoop dat de PVV net als iedere andere partij zonder al die beveiligingsmaatregelen campagne kan voeren", zei Wilders.

De bijeenkomst werd ingeleid door een band die vier nummers speelde. Daarna werd de top-25 van de PVV-lijst op het podium geroepen. Om onbekende reden ontbraken Lilian Helder, Roland van Vliet en Karen Gerbrands.

Wilders trok in zijn speech fel van leer tegen Europa en tegen massa-immigratie. Vooral Roemer en VVD-leider Mark Rutte moesten het ontgelden. Wilders beloofde dat hij op 12 september een resultaat zou behalen 'dat zoals altijd de peilingen doet verbleken.'

Roemer deed zijn gewraakte uitspraak vorige week in het Financieele Dagblad. Hij zei dat hij niet van plan was om een boete te betalen, mocht het begrotingstekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan. "Over my dead body", zei Roemer, die de boete verder 'belachelijk' noemde. De SP-leider kreeg hierop veel kritiek, maar zegt nog steeds achter zijn uitspraken te staan.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) stelt dat door de uitspraken van Roemer de rente die Nederland moet betalen op de financiële markten omhoog is gegaan.


Ook Wilders betaalt EU-boete niet (Foto: Novum)