Protesterende Somaliërs Ter Apel opgepakt

De groep uitgeprocedeerde Somaliërs die sinds donderdagavond voor de deur van het asielzoekerscentrum in Ter Apel protesteerde, is opgepakt. Het gaat om ongeveer twintig mannen en vrouwen. Er zijn geen kinderen bij. Een van de redenen om tot de arrestaties over te gaan, was dat de verkeersveiligheid in het geding was, meldt een politiewoordvoerder.

De asielzoekers besloten donderdagavond in de berm van de provinciale weg N366 die langs het centrum ligt te gaan zitten, uit protest tegen een interne regel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De demonstranten zijn het niet eens met hun meldplicht.

Volgens de woordvoerder was voor de demonstratie geen vergunning afgegeven. Ook wilden de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente voorkomen dat eenzelfde situatie zou ontstaan als met het tentenkamp dat eerder dit jaar bij Ter Apel ontstond. "En de verkeersveiligheid was in gevaar. Die mensen zaten langs een weg, waar het verkeer hard langs rijdt."

Met de demonstranten is volgens de zegsman de hele dag gepraat. Een aantal besloot daarop te stoppen met protesteren, de rest bleef echter. Zij kregen nog een andere plek aangeboden om te demonstreren, maar wezen die locatie af.

De rechtbank in Groningen oordeelde volgens een woordvoerder van de gemeente Vlagtwedde vrijdag dat de aangeboden locatie voldoende was en dat de actie bij de N366 mocht worden afgebroken. Daarop werd de asielzoekers te verstaan gegeven te vertrekken, wat ze weigerden. "Het niet voldoen aan zo'n bevel, is een strafbaar feit", aldus de politiewoordvoerder. Vrijdag rond 16.15 uur werd uiteindelijk het sein gegeven over te gaan tot het arresteren van de Somaliërs.

De asielzoekers worden naar een cellencomplex in Groningen gebracht, waar ze worden verhoord. De verwachting is dat ze in de loop van de avond worden vrijgelaten. Vermoedelijk besluit het Openbaar Ministerie ze een boete op te leggen.

Waar de Somaliërs naartoe gaan zodra ze weer op vrije voeten zijn, is niet duidelijk. "Ze kunnen terug naar hun asielzoekerscentrum", zegt de politiewoordvoerder.

In mei ontstond bij het azc in Ter Apel een kamp van protesterende uitgeprocedeerde Irakezen en Somaliërs. Het kamp groeide in korte tijd uit tot ruim driehonderd demonstranten. De gemeente besloot uiteindelijk tot een ontruiming.

De rechtbank oordeelde later dat die ontruiming niet had mogen plaatsvinden. De gemeente stelde vervolgens de regel op dat bij het asielzoekerscentrum geen demonstraties meer tegen het asielbeleid mogen plaatsvinden.